Статистиката показва, че през последните няколко години популацията на снежните  в

...
Статистиката показва, че през последните няколко години популацията на снежните  в
Коментари Харесай

Масово измиране на раци в Берингово море: Какво уби 10 милиарда животни

Статистиката демонстрира, че през последните няколко години популацията на снежните  в Берингово море е намаляла значително: учените считат, че сред 2018 година и 2021 година тук са умрели зашеметяващите 10 милиарда индивида, пише IFLScience .
Прочетете още
В резултат на това локалните управляващи са решили да затворят риболовния сезон 2022/23 година, с цел да запазят и поддържат засегнатата популация. В същото време учените дълго време не са могли да схванат какво тъкмо е предизвикало такава всеобща гибел на раци - наподобява обаче, че те са съумели да разгадаят тази тайнственост.

Снежните раци разчитат на ниските температури, присъщи за северните океани. Например през лятото младите раци узряват в " студени басейни ", където топенето на ледниците намалява температурата на океана малко под нулата. Сега откривателите са разкрили, че по-високите температури могат да причинят апетит, както и заболявания.

Изследователите също по този начин допускат, че повода за изгубването на раците може да бъде тяхната миграция през по-студените съветски години. В ново изследване екип от Националната администрация за океаните и атмосферата (NOAA) се концентрира върху разбирането на аргументите за изгубването на милиарди раци.

Учените считат, че повода може да е гореща вълна, която удари източната част на Берингово море през 2018 и 2019 г. Всъщност по това време обсегът на снежните раци е извънредно стеснен, което води до всеобщ апетит.

Предишни изследвания към този момент са посочили, че раците се нуждаят от доста повече храна, защото температурите на океана се покачват. Но в този миг животните са изправени пред понижаване на площта, подобаваща за лов, и оптималната потребност от храна, което евентуално е довело до всеобщото изгубване на снежните раци.

Екипът отбелязва, че тази обстановка може да се съпостави с всеобщото измиране на тресчица в залива на Аляска, което се случи през 2016 г. Изследователите също по този начин означават, че усилването на климатичната рецесия евентуално единствено ще утежни обстановката и локалното население ще се промени извънредно бързо.

Според учените Берингово море през днешния ден е в „ предния завършек на смяната в екосистемата, породена от изменението на климата “. Просто казано, протичащото се в Берингово море през днешния ден е предвестител на това, което ще се случи оттатък океана.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР